látogatók száma

2011. június 25., szombat

Locsi fecsi Bálint és helyzetjelentés!

Mai bejegyzés fő szereplője a Bálint!
Már készülök egy ideje megírni a "szótárát" de valahogy még nem állt össze a fejemben, meg időm sem nagyon akadt rá. Hát mára "megszületett". A teljesség igénye nélkül ugyan.  Nem tudok mindent leírni amit beszél és mond. Most csemegeként leírok párat, de higgyétek el ez csak a töredéke annak amit beszél. Kb. egy hónappal ezelőtt még kétségbe voltam esve hogy 20 hónapos lurkóm nem beszél , bár mindent tudott és megértett, de 5-6 szavacskánál többet nem nagyon mondott, holott a környezetünkben lévő fiatalabb lánycsemeték már ekkor is többet locsogtak.
Aztán egyik napról a másikra bő 3 hete nagyon beindult a fecsegés, megörvendeztetve evvel minket és környezetünket, jókat derülünk rajta mi több most már 2-3 szót összekapcsolva meg is érteti magát. Nos akkor itt a Bálint szótár, persze tényleg ahogy írtam a teljesség igénye nélkül hisz most már képtelen vagyok megjegyezni amiket mond.
Íme:
                                  Hápi-kacsa

                          Dadi-Dani

                          Bubóka-uborka

                          Anu-anyu

                          Apuszi-apuci

                          Favi-fagyi

                          Küti- süti

                          Papííí- papír

                          Firka-firka

                          Papu-papucs

                          Ezsííí- Erzsi mama

                          Dotor- Motor

                          Autó-autó

                          Bodár-bogár

                          Tackó-Lackó

                          Babi- Gabi

                          Didi-Lili 

                          Dáid-Dávid

                          Pukap-Kupak

                          Picő- cipő
                          Tátó-távirányító


Mondat kezdemények: 

Papa hápi uszi - értsd: Papánál a kacsa vagy hápi úszik
                                 
Eszti motor kész- értsd: Esztikétől kéri a motort
                                  
Épő bámmm- értsd: Lépcsőről bumm leesik
                                 
 Iszi kész - értsd: Inni kérek
                                  
Mama búnó emen - értsd: Mama a Brúnóhoz elment
                                   
Dadi jeje- értsd: Dani gyere

Persze ezek csak töredékek, ennél tágabb a repertoár nem a mondat kezdeményekben inkább a szavakban, de azt ide nem tudnám  leírni ez  inkább csak "tájékoztató" jellegű.
És fontosnak tartom még megjegyezni azt is hogy mindent utánoz, olyan mint egy papagáj, úgy hogy a hirtelen felindulásból kimondott káromkodásokra nagyon kell figyelni, mert szívja magába mint a szivacs. Bár erre mi azért Danesznál is anno figyeltünk, de azért néha kiszalad az ember száján ez az ,persze óvatosan csak.:)
Példa: tegnap vacsorázásnál Bálintom már csak játszott a tejcsijével, és hát nem figyeltem annyira rá ezért ő nagy lelkesen csorgatta ki az üvegből a tartalmat, én meg rápironkodva félig viccesen mondtam hogy: Bálint bakterológia kifolyattad a tejcsit! Persze egyből kimondta a bűvös szót, BAKKEOLOGA :)))  szakadtunk a nevetéstől.
Helyzetjelentés:
Zajlanak a nyári napok és mondhatom bátran egész jól telnek. Itthon vannak az utca gyerekei és akadnak nagylányok akik nagyon szeretnek vigyázni a picikékre. Itt fontos kiemelnem egy kislányt aki folyton jön Bálinthoz őt Cintiának hívják, és ötödikes. Segít nekem pesztrálja Bálintot , figyel rá ha dolgom akad, sétálunk együtt.Így akad időm szomszéd Lilivel pletyizni is kicsit mert  a többi "nagylánnyal" együtt elviszik a lurkókat sétálni. Persze mindig küldöm Sziszit játszani, és mondom neki hogy ne csak babázzon, használja ki a nyarat, de ő ennek ellenére most már minden nap jön önszántából és segít.
Daneszom meg játszik játszik és játszik. Hol fürdenek , hol fociznak , hol bújócskáznak és hol pedig épp a szobáját szedi szét képletesen szólva mert kitalál valami játékot. Egyszóval elvan. Most épp nagymamájánál van falun, ahol piacra járnak , és fürdik a nagymedencébe, meg a papával barkácsolnak az utolsó infó szerint csúzlit csináltak.
Bálintom is kis szomszéd Csengével nagyon jó barátságba került, szépen együtt tudnak játszani, persze hozzá tartozik hogy Csengécske egy nagyon nyugodt jó természetű kislány, hát Bálintom meg inkább az ellenkezője. Talán épp ezért de nagyon bírják egymást. Egyik nap Liliéknél homokoztak ketten megosztozva a homokozójátékokon, egymásnak babanyelven hablatyolva legalább fél órán keresztül, nagyon édesek voltak látni kellett volna.
Készült róluk egy édes rövidke videó amin kézen fogva sétálnak az utcából kifelé. Ezzel a videóval köszönök most el, és hamarosan ismét jelentkezünk!!!